Valtioneuvoston 30.3.2023 hyväksymillä asetuksilla täsmennetään maaseudun kehittämisen tukemisesta rahoituskaudella 2023-2027 annettua lakia (1325/2022), joka koskee Suomen CAP-suunnitelman mukaisesti myönnettävää rahoitusta maaseudun hanke- ja yritystoimintaan. Rahoitus tulee EU:n maaseuturahastosta, jota täydentää kansallinen rahoitusosuus.
Asetukset tulevat voimaan 6.4.2023. Tukien hakeminen käynnistyy vaiheittain Ruokaviraston erikseen tiedottamina ajankohtina.
Kehittämishanketukea voidaan myöntää hankkeisiin, joiden kohteina ovat maaseudun kehittäminen, koulutus- ja tiedonvälitys sekä investoinnit. Leader-ryhmät voivat rahoittaa myös pienhankkeita, jotka ovat kehittämisessä ja investoinneissa uusia, hallinnollisesti kevyempiä tukimuotoja.
Maaseudun yritysrahoituksen keskeisenä tavoitteena on maaseudun elinkeinorakenteen monipuolistaminen maa- ja metsätalouden ulkopuoliseen yritystoimintaan, kuten korkean jalostusasteen biotalouteen. Asetuksen perusteella myönnettävällä rahoituksella edistetään vihreää siirtymää esimerkiksi uusiutuvaan energiaan tehtävillä investoinneilla. Rahoitusta voidaan myöntää yritystoiminnan käynnistämiseen, investointeihin ja kehittämiseen. ELY-keskuksilla ja Leader-ryhmillä on käytössään omat tukimuotonsa elinkaaren eri vaiheissa olevien yritysten uudistumiseen yrittäjyyden kokeiluista omistajanvaihdoksiin asti. Esimerkiksi uutena myös osa-aikayrittäjät voivat saada yritystoimintaansa tukea.
Maaseudun kehittämisen hanketukia ja yritystukia koskevat asetukset mahdollistavat hallinnollisesti kevyempiä tukimuotoja, mikä vähentää hanketoimijoiden ja viranomaisten hallinnollisia kustannuksia. Maaseudun kehittämisen hanketukia ja yritystukia haetaan ELY-keskuksista ja Leader-ryhmistä Hyrrä-asiointipalvelun kautta.