Leader- hankerahoitusta voivat hakea rekisteröidyt yhdistykset, julkisyhteisöt, säätiöt ja osuuskunnat. Leader-toimintaryhmät voivat rahoittaa hankkeita, joissa julkisen rahoituksen myönnettävä vähimmäismäärä on 5 000 euroa ja enimmäismäärä 180 000 euroa. Poikkeuksena on Leader-ryhmän oma teemahanke, jossa voidaan rahoittaa alle 5 000 euron toimenpiteitä.
Tuki haetaan sähköisesti Hyrrä-asiointipalvelussa
Hankehakemuksen käsittely tapahtuu sähköisesti Hyrrä-asiointipalvelussa alusta loppuun asti. Hakijalla tulee olla Y-tunnus (yritys- ja yhteisötunnus) sekä ajantasaiset tiedot yhdistysrekisterissä mm. nimenkirjoitusoikeutetuista.
Hyrrä-verkkopalveluun pääsemiseksi tarvitset Suomi.fi-valtuuden. Niissä yhdistyksissä, joille on merkitty yhdistysrekisteriin vain yksi nimenkirjoittaja, voi yhdistyksen nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö asioida sähköisesti yhdistyksen nimissä ilman erillisiä valtuuksia. Jos asioimaan halutaan valtuuttaa sellainen henkilö, jolla nimenkirjoitusoikeutta ei ole, tulee nimenkirjoitusoikeuden omaavan henkilön tehdä valtuudet Suomi.fi-palvelussa.
Teemahankkeesta tuen hakeminen poikkeaa edellä mainitusta. Menettelystä ja haun aikataulusta ilmoitetaan hakujulistuksella jokaisesta teemahankkeesta erikseen.
Pohjois-Savon Leader-ryhmissä ohjelmakaudella 2014–2020 ja siirtymäkaudella 2021–2022 pääasiassa käytettävät tukitasot
Yleishyödylliset investoinnit, tuki max 60 % yleishyödyllisille toimijoille ja max 50 %, jos kunta/ kuntayhtymä/seurakunta hakijana.
- Kehittämishanke tuki max 100 % yleishyödylliselle toimijalle ja max 90 % hakijan ollessa kunta/kuntayhtymä/seurakunta.
- Ammatilliseen koulutukseen ja pätevyyden hankkimiseen maa- ja metsätaloudessa sekä elintarvikealalla tukea voidaan myöntää max 100 % hyväksyttävistä kustannuksista.
- Muut kuin maa- ja metsätaloutta harjoittavat maaseudun pk-yrittäjien ammatilliseen koulutukseen ja pätevyyden hankkimiseen tukea voidaan myöntää max 90 % hyväksyttävistä kustannuksista.
- Tiedonvälityshanke tuki max 100 % hyväksyttävistä kustannuksista.
- Yhteistyöhanke tuki max 90 % hyväksyttävistä kustannuksista.
- Maaseudun innovaatioryhmän toiminnan tuki max 100 % hyväksyttävistä kustannuksista.
Yhdenmukaiset käytännöt selventävät rahoituspäätösten tekemistä ja turvaavat toimijoiden alueellisen tasapuolisuuden.