Asukkaiden omista ideoista syntyneillä Leader-hankkeilla parannetaan omaa paikkakuntaa ja maaseutua. Jo hankkeen suunnitteluvaiheessa mietitään, mikä muutos halutaan saada aikaan. Samalla suunnitellaan, miten se mitataan ja osoitetaan.
Hankeraporteissa on helppo selvittää tuloksia: lukumääriä hankkeen tekemisistä, osallistujista, tapahtumista ja talkootunneista. Mutta entäpä hankkeen vaikutukset? Millaista muutosta hankkeessa tehty työ on aikaansaanut ihmisissä ja yhteisöissä?
Videolla Kerkonkosken Ketterän puheenjohtaja Minna Vauhkonen ja Keiteletalon isäntä Teemu Koljonen kertovat, kuinka Leader-hankkeiden myötä on syntynyt yhdessä tekemisen iloa, uusia eri sukupolvien välisiä kohtaamisia ja mielekkäitä harrastuksia.
”Kylä keskellä ei mittään”
Kerkonkoski on noin 500 asukkaan kylä Rautalammilla Pohjois-Savossa. Se on Rautalammin suurin kylä ja siellä toimii kunnan toinen peruskoulu, Kerkonjoen koulu. Siellä on myös oma kyläkauppa. Kylän läpi virtaa Kerkonjoki. Kerkonkosken Ketterä ry toteutti Kerkolle kylään! -kehittämishankkeen, jonka rahoitti Kehittämisyhdistys Mansikka ry. Kylälle haettiin laajempaa näkyvyyttä ja imagoa hyvänä asuinpaikkana ja kylämatkailun vierailukohteena. Yhdessä kyläläisten ja vapaa-ajan asukkaiden kanssa ideoitiin ja toteutettiin uudenlaista toimintaa. Tutustu Kerkonkoskeen.
Kuntalaisten oma olohuone
Keiteleen kunnan ja aktiivisten yhdistysten yhteisessä Keiteleen yhdistysten talo -hankkeessa kuntakeskustassa sijaitseva Lääkärintalo otettiin yhdistyskäyttöön ja luotiin siitä yhdistysten toiminnan keskus ja kuntalaisten oma olohuone. Se toimii myös kuntakummien kotipesänä. Hanke sai Leader-rahoituksen Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturilta. Tutustu Keiteletaloon.