Kehittämisyhdistys Mansikka ry:n toiminnanjohtaja Kirsi Mannisen mukaan kysyntää Leader-rahoitukselle on runsaasti. Kyseessä on tuki, jota ei tarvitse maksaa takaisin. Vuonna 2024 kehittämisrahaa on Mansikan alueella jaossa merkittävä summa. On mahdollista, että hallituksen leikkaukset kohdistuvat tulevina vuosina myös maaseudun kehittämisrahoitukseen, joten Manninen kannustaa viemään kehittämisideoita reippaasti eteenpäin.
-Tänä vuonna voimme myöntää Leader-rahaa kaikkiaan 850 000 euroa. Kehittämisideoita kannattaa edistää reippaasti ja ottaa aina ensimmäiseksi yhteyttä minuun, jotta tukikelpoisuus voidaan heti selvittää, Manninen neuvoo.
Leader-rahoitusta kohdennetaan ideoihin, jotka edistävät alueen toimijoiden kanssa yhdessä laadittua paikallista kehittämissuunnitelmaa.
-Rahoituksessa painottuvat erityisesti ilmastoa parantavat toimet, kuten uusiutuvan energian investoinnit, Manninen kertoo.
Edelleen rahoitetaan myös yritysten kone- ja laitehankintoja, sekä yhdistysten harrastusvälineiden hankintaa tai luonnon virkistyskohteiden rakentamista.
Uusia ja monipuolisempia palveluja
Kehittämisyhdistys Mansikka ry:n hallitus päätti loppuvuoden kokouksissaan (2.11.2023 ja 14.12.2023) kaikkiaan 167 000 euron Leader-rahoituksesta paikallisiin kehittämistarpeisiin. Rahoituksella mikroyritykset kehittävät uusia ja monipuolisempia palveluja. Alueen yhdistykset parantavat harrastusmahdollisuuksia.
LMM Service Oy Varkauden Kangaslammilta hankkii nuoren metsän energiapuunkorjuuseen soveltuvan laitteen, jolla voidaan tehostaa taimikoiden hoitoa ja uusiutuvan energian käyttöä. Investoinnilla tavoitellaan liikevaihdon kasvua ja lisää työpaikkoja. Se edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä. Yritykselle myönnettiin investointitukea 18 000 euroa.
Laajan tila on Tervossa sijaitseva maatila, jonka päätuotantosuuntia ovat marjanviljely ja metsätalous. Tilan palveluntarjontaa laajennetaan lähialueen marjojen, hedelmien ja juuresten puristamiseen mehuksi. Yritykselle myönnettiin investointitukea 12 000 euroa mehupuristamon koneiden, laitteiden ja kaluston hankintaan. Hanke vahvistaa yrityksen toimintaedellytyksiä ja monipuolistaa yritystoimintaa.
Rantalan tila on ylämaankarjan kasvatukseen ja laadukkaaseen mökkimatkailuun erikoistunut maatila Suonenjoelta. Yritys parantaa matkailun oheispalvelujen valikoimaa ja vahvistaa näin toimintaedellytyksiään. Tavoitteena on kasvattaa liikevaihtoa. Yritykselle myönnettiin 12 000 euroa investointitukea ohjelmapalveluiden koneiden ja välineiden hankintaan.
Outdoor Adventures Finland Rautalammilta laajentaa liiketoimintaansa talvi- ja melontaretkeilypalveluihin ja hankkii siihen tarvittavaa välineistöä. Investointi vahvistaa ja monipuolistaa yrityksen toimintaa. Yrittäjän lisäksi työllistetään tarvittaessa muita retkioppaita ostopalveluna. Yritykselle myönnettiin investointitukea
4 700 euroa.
Nais Training Oy valmistaa Prolaiturit-aputoiminimellä yksilöllisiä ranta- ja laiturirakenteita Oravikoskella Leppävirralla. Tuotannon tehostamiseksi hankitaan parempi trukki. Yritykselle myönnettiin investointitukea 3 000 euroa.
Parempia harrastusmahdollisuuksia
Varkaus Racing Team ry on vastuullinen, kansallisesti sekä kansainvälisestikin tunnettu moottoriurheiluseura Varkaudessa. Se toteuttaa lasten ja nuorten valmennusta, sekä opetus- ja koeajotilaisuuksia matalan kynnyksen periaatteella. Yhdistyksessä on edustettuina kaikki moottoripyöräily- ja moottorikelkkailulajit. Yhdistys rakentaa valaistuksen Varkauden moottoriurheilukeskuksen speedway rata-alueelle. Tämä mahdollistaa alueen käyttöasteen huomattavan lisäämisen syksy- ja talviaikaan. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 91 000 euroa, johon tukea myönnettiin 59 000 euroa.
ITE-Aulis ry perustettiin suonenjokelaisen ITE-taiteilijan Aulis Jalkasen elämäntyön turvaamiseksi. Yhdistyksen tavoitteena on tehdä ITE-Auliksen elämäntyötä ja hänen luonnonläheistä elämänfilosofiaansa tunnetuksi. Kesällä 2023 Aulis Jalkasen kotitilalla avattiin kesällä 2023 ITE-Aulis-kotimuseo, jonka toimintaa ollaan kehittämässä. Kotimuseon yhteyteen remontoidaan yhteisöllinen monitoimitila tapahtumien ja toiminnan pitämistä varten, sekä matalan kynnyksen kohtaamispaikaksi paikallisille ihmisille ja yhdistyksille. Yleishyödyllisen investointihankkeen kokonaiskustannukset ovat 54 000 euroa, johon tukea myönnettiin 35 000 euroa.
Suonenjoen Riistanhoitoyhdistys hankkii ammuntasimulaattorin. Riistanhoitoyhdistykset vastaavat toimialueillaan riistatalouden edistämisestä ja huolehtivat metsästäjien vapaaehtoistoiminnan edistämisestä sekä organisoinnista. Ammuntasimulaattori koostuu dataprojektorista, ohjelmistosta sekä laseraseista ja mahdollistaa ympärivuotisen ammuntaharjoittelun. Simulaattorin avulla voi opetella aseturvallisuutta, metsästystilanteita ja ampumatekniikoita. Hanke edistää asukkaiden hyvinvointia ja viihtyvyyttä, ympäristövastuullisuutta sekä digitaalisia ratkaisuja. Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä Karttulan Riistanhoitoyhdistyksen kanssa. Hankintaan myönnettiin Leader-tukea 12 000 euroa.
Varkauden Urheiluautoilijat ry hankkii ajosimulaattorin, jolla ajoharjoittelua voi tehdä myös talviaikaan. Lisäksi ajoharjoittelun voi aloittaa simulaattorin avulla jo jopa 5-vuotiaana. Ajosimulaattorin hankinta mahdollistaa ajoharjoittelun ympärivuotisesti ja turvallisesti jo hyvin nuorena. Ajosimulaattorilla yhdistys tavoittelee uusia, nuoria harrastajia. Lisäksi simulaattori on ympäristöystävällinen ja päästötön tapa harjoitella ajamista. Yhdistykselle myönnettiin hankintaan 5 000 euroa.
Kiesimän kyläyhdistys on toiminut Rautalammilla Kiesimän kylällä vuodesta 1982. Kyläyhdistys on rakentanut mökin talkoilla ja se on tärkeä osa yhdistyksen toimintaa. Yhdistys hankkii mökille ilmalämpöpumpun, jolla voidaan säästää lämmityskustannuksissa ja panostaa yhteisen toiminnan järjestämiseen. Sillä voidaan myös vaikuttaa lämmityksen ilmastovaikutuksiin. Hanke edistää asukkaiden hyvinvointia ja viihtyvyyttä sekä resurssitehokkuutta. Yhdistykselle myönnettiin tukea hankintaan 1 500 euroa.
Valmistelurahaa Tervoon
Tervon maa- ja kotitalousseuran toiminnassa keskeisiä ovat elävä maaseutu, ihmisten hyvinvointi, eri sukupolvien kohtaaminen, elinympäristöstä huolehtiminen ja aktiivinen vastuun ottaminen. Tervon Maa- ja kotitalousseuralle myönnettiin valmistelurahaa 5 000 euroa vuosina 2024–2026 toteutettavan Älykäs kylä -yhteistyöhankkeen valmisteluun. Hanke toteutetaan yhteistyössä Tervon kunnan, järjestöjen ja muiden yhteisöjen sekä yritysten kanssa. Valmisteltava Älykäs kylä -hanke vahvistaa Tervon väestöpohjaa ja asukkaiden sosiaalista osallisuutta. Valmisteluraha käytetään hankkeen tavoitteiden kirkastamiseen, hankesuunnitelman tekoon, eri rahoituskanavien kartoittamiseen ja kumppanuuksien rakentamiseen.