Osallisuus kuuluu kaikille -hankkeen kumppanikunnissa Leppävirralla, Rautalammilla ja Vesannolla on kehitetty paikallisia ratkaisuja syrjäytymisen, väestön vähenemisen ja ikääntymisen sekä palvelujen saatavuuden ongelmiin.
Kyläohjelma Älykäs kylä -strategian perustana Leppävirralla
Leppävirralla toiminnan ydinryhmän muodostavat kylät koordinaattorinaan kunnan kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja. Kylätoimijat tekevät kyläohjelmaa, jota voidaan hyödyntää kylien kehittämisessä sekä kuntayhteistyössä ja -päätöksenteossa tulevien vaalien jälkeen. Kyläohjelman teemoiksi ovat valikoituneet: Kylätalot rikkaus vai rasite, asuminen ja asumisen kehittäminen kylissä, kylätoiminnan kehittäminen ja kylien yhteisöllisyyden parantaminen sekä kunnan ja kylien välinen yhteistyö. Kyläohjelmasta rakentuu Leppävirran Älykäs kylä -strategia.
Rautalammin teemana sote-kapina
Rautalammilla tärkeimmiksi kehittämisen kohteiksi on noussut ”Koko kylä turvana” -teeman lisäksi sosiaali- ja terveyspalvelut. Ensimmäisinä konkreettisina toimenpiteinä työryhmä suunnitteli syksyllä 2024 yhteisiä, säännöllisesti toteutettavia kävelylenkkejä kirkonkylässä ja kylissä sekä pohti sote-palveluiden tilannetta kuntaan ja toimijoille tulleiden palautteiden pohjalta. Palautteen ja keskustelujen lopputuloksena syntyi ”sote-kapina”, joka toteutettiin aluevaalipaneelina tammikuussa 2025. Paneelissa oli seitsemän osallistujaa eri puolueista ja tilaisuuteen saapui noin 70 kiinnostunutta kuntalaista. Paneelia varten rautalampilaiset keräsivät sote-palveluista asukkaiden tarinoita ja kokemuksia, jotka Tarinateatteri SisäValon näyttelijät lukivat tapahtumassa.
Yhteisölliset tapahtumat, kuljetustarpeet ja harrastamisen mahdollisuudet esillä Vesannolla
Vesannon ydinryhmä suunnitteli viime kesäksi neljä eri kylissä toteutettavaa ”Kauneimmat kesälaulut rannalla” -tapahtumaa. Yksi tapahtumista peruuntui sääolosuhteiden vuoksi. Kolmeen tapahtumaan osallistui yhteensä noin 100 henkilöä. Saadun palautteen ja ison osallistujamäärän perusteella työryhmä päätti, että tapahtuma järjestetään tulevaisuudessa vuosittain – seuraavan kerran jo kesällä 2025. Muita kehittämiseen liittyviä asioita keskusteluissa ovat olleet yli 65-vuotiaiden yksinäisyys sekä kyytitarpeet, harrastamisen mahdollisuudet, turvallisuuteen liittyvät asiat sekä kirkonkylän uimarannan kehittäminen.
Jokaisessa hankkeen kohteessa mietitään kehittämisen hankkeistamista, sillä kehittäminen tarvitsee koordinaatiota ja resursseja. Merkittävin isompi kehittämiskokonaisuus kaikissa ryhmissä liittyy tavalla tai toisella turvallisuuteen.
Valtakunnallinen Älykkäät kylät -hankkeiden tapaaminen Runnilla
OSKU-hanke on ensimmäinen rahoituspäätöksen saanut Älykäs kylä -hanke Suomessa. Tämän vuoksi maaseutuverkostoyksikkö halusi järjestää Älykäs Kylä -hankeverkoston tapaamisen Pohjois-Savossa. Runnin Kylpylään saapui marraskuun alussa reilu 30 Älykäs kylä -hankkeen edustajaa eri puolilta Suomea.
Oulujärvi sekä Elävä Kainuu -Leader -ryhmien Tulevaisuuden maalaisjärki -hankkeen ryhmä, 30 osallistujaa, vieraili marras-joulukuun vaihteessa Rautalammilla, Vesannolla ja Tervossa. Ryhmälle esiteltiin aiemman Osallisuudella uusia palveluratkaisuja ja hyvinvointia Pohjois-Savoon -hankkeen tuloksia ja vaikuttavuutta sekä käynnissä olevan Osallisuus kuuluu kaikille -hankkeen toimintaa ja suunnitelmia. Kainuulaiset järjestivät Mansikka ry:n ja Kainuun Leader -ryhmien välisen toimijoiden yhteisen tapaamisen matkan ensimmäisenä päivänä Rautalammilla.
Osallisuus kuuluu kaikille – OSKU -hanke
Toteutusaika 1.3.2024-30.6.2025
Toiminta-alue: Leppävirran, Rautalammin ja Vesannon kunnat
Rahoitus: EU:n osarahoittama
Projektipäällikkö Seija Korhonen
p. 050 567 8728, seija.korhonen@mansikkary.fi
Hankkeen tiedot valtakunnallisesta Hankerekisteristä