Maaseudun yritys- ja hanketukien haut EU-rahoituskaudelle 2023–2027 ovat alkaneet. Pohjois-Savossa tukiin on tarjolla yli 5 miljoonaa euroa, joista tavoitteena puolet on kohdistaa yritystukiin. Uudella rahoituskaudella on saatavilla myös uusia yritys- ja hanketukimuotoja kuten käynnistys- ja kokeilutuki.
Pohjois-Savon ELY-keskus ja paikalliset Leader-ryhmät; Kehittämisyhdistys Mansikka ry, Kehittämisyhdistys Kalakukko ry, Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturi ry ja Kehittämisyhdistys SavonLuotsi ry valitsevat rahoitettavat kohteet sekä neuvovat tukien hakemisessa. Tavoitteena on, että yli puolet tarjolla olevasta summasta saataisiin kohdistettua yritystukiin.
-Uskomme alueemme yritysten kehittämis- ja investointihalukkuuteen. Olemme osoittaneet tälle vuodelle yli 5 miljoonaa euroa tuettaviin hankkeisiin. Ilahduttavaa on, että haut saatiin suunnitellusti käyntiin, kertoo Pohjois-Savon ELY-keskuksen johtava rahoitusasiantuntija Jaana Tuhkalainen.
Pohjois-Savossa maaseudun kehittämisen tavoitteena on, että maaseutu säilyy elinvoimaisena ja menestyy alueensa vahvuuksiin nojaten. Alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman tavoitteita Pohjois-Savossa ovat muun muassa kestävä ja kehittyvä ruokajärjestelmä, ympäristö ja ilmasto, sekä elinvoimainen maaseutu. Leader-ryhmät valitset rahoitettavat toimet paikallisten kehittämisstrategioiden painopisteiden mukaisesti.
-Leader-rahoituksella saadaan parempaa arkea ja viihtyvyyttä sekä uutta toimintaa kylälle. Kysyntä Leader-ryhmien kautta haettavalle rahoitukselle on vilkasta, kertoo Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n toiminnanjohtaja Jaana Paananen.
Yritystukia kehittämiseen ja kokeiluihin, hanketuissa painotetaan ympäristö- ja ilmastotoimia
Alkaneessa haussa yritystuissa uutta on osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistystuki, lisäksi uutena tukimuotona on maatalouden kokeilutuki. Maatalouden kokeilutukea voidaan myöntää maatalousyrittäjälle uudenlaisen maataloustoiminnan kokeiluihin, esimerkiksi uusien liikeideoiden testaamiseen. Maatalouden kokeilutukea voi hakea vain Leader-ryhmistä. Hanketuissa uutta on entistäkin voimakkaampi painotus ympäristö- ja ilmastotoimiin. Osaaminen, innovaatiot ja digitalisaatio ovat läpileikkaavia teemoja kaikissa toimissa.
Kesäkuussa 2023 hakuun tulivat kaikki yritystukimuodot sekä hanketuista yhteisöjen investoinnit, koulutus- ja tiedotushankkeet sekä valtaosa yhteistyöhankkeista. Loput hanketukimuodoista tulevat hakuun syksyllä 2023. Syksyllä avautuu Leader-ryhmistä haettava pienhankkeiden haku.
Asiointipalvelu ohjaa ja opastaa hakemuksen teossa aiempaa enemmän
Maaseudun yritys- ja hanketukia haetaan Hyrrän uudistuneessa asiointipalvelussa. Yritys- tai hanketukihakemusta tehdessään hakijan on valittava kustannusmalli, jonka mukaan kustannusarvio laaditaan ja maksua haetaan. Asiointipalvelu ohjaa ja opastaa hakemuksen teossa aiempaa enemmän.
Tukien haku on jatkuva, mutta hakemukset ratkaistaan valintajaksoittain. Valintajaksot on julkaistu ruokavirasto.fi-sivustolla. Leader-ryhmien valintajaksot julkaistaan Leader-ryhmien omilla verkkosivuilla.
Haut aukeavat osittain kesälomien aikana, asiantuntijat kannustavat hakijoita odottamaan opastusta, mikäli jokin asia mietityttää.
Maaseudun yritys- ja hanketuet rahoitetaan EU:n maaseuturahastosta ja kansallisista varoista.
Lue lisää yritystuista Ruokaviraston verkkosivuilta.
Lue lisää hanketuista Ruokaviraston verkkosivuilta.
Lisätietoja:
Kehittämisyhdistys Mansikka ry, toiminnanjohtaja Kirsi Manninen, 045 131 5077, kirsi.manninen@mansikkary.fi
Pohjois-Savon ELY-keskus, johtava rahoitusasiantuntija Jaana Tuhkalainen, jaana.tuhkalainen@ely-keskus.fi, p. 0295 026 697.