Kehittämisyhdistys Mansikka ry:n toteuttaman selvityksen mukaan Leader-rahoituksen merkitys alueen ruohonjuuritason toiminnan kehittämisessä on kiistaton. Vuosien 2014–2020 aikana Leader-rahoituksen vauhdittamana on toteutettu lähes 200 hankeideaa. Suurin osa näistä toimenpiteistä olisi jäänyt toteuttamatta ilman hankerahoitusta.
Tutustu Kehittämisyhdistys Mansikka ry:n Tuloksia ja vaikuttavuutta 2014–2020-selvitykseen. (pdf)
Vaikuttavuusselvityksen liite: Hankelistaus kunnittain. (pdf)
Leader-rahoituksen avulla on voitu tehdä enemmän, paremmin ja nopeammin. Hyödynsaajia eli alueen asukkaita on kymmeniätuhansia. Monet aktiviteetit ja palvelut tuovat alueelle harrastajia ja matkailijoita myös muista kunnista. Rahoitusta hyödyntäneet toimijat kertovat, että hanketoiminta on lisännyt rohkeutta ja uskallusta toteuttaa unelmia todeksi sekä mahdollisuuksia osallistua ja olla mukana yhteisöllisessä toiminnassa. Selvityksen haastatelluista hanketoimijoista 100 % suosittelee hankkeiden toteuttamista myös muille!
Leader-toiminnan tuloksena on alueelle saatu mm. 26 uutta tai kunnostettua retki- tai luontokohdetta, 56 uutta harrastusmahdollisuutta ja 47 uutta tai kunnostettua yhteisöllistä tilaa. Yritystuilla on vauhditettu kaikkiaan 1,7 miljoonan euron edestä investointeja alueelle ja tuloksena on mm. 34 uutta työpaikkaa sekä 64 uutta tuotetta tai palvelua. Mansikan Leader-toiminnan kokonaisrahoitus oli 6,7 miljoonaa euroa, josta julkisen tuen osuus oli 5,1 miljoonaa. Eurojen kerrannaisvaikutukset ovat vieläkin suuremmat, koska valtaosa rahoituksesta käytetään alueella hankkeiden toteutuksessa tarvittavien työvoiman, tuotteiden tai palveluiden ostoon.
Selvityksessä haastatellut toimijat kertovat hanketoiminnan vaikutuksiksi mm. uskalluksen ja rohkeuden synnyttää uutta sekä toteuttaa unelmia todeksi. Leader-rahoitus kannustaa aktiivisuuteen ja yhteistyöhön. Paikallislähtöisillä konkreettisilla toimenpiteillä on lisätty sosiaalista kanssakäymistä, vähennetty yksinäisyyttä, edistetty terveellisiä elämäntapoja ja liikkumista sekä parannettu elämänlaatua. Veto-, pito- ja elinvoiman lisääminen edistää alueen asukkaiden pitkävaikutteista hyvinvointia. Yksilön hyvän elämän edellytysten lisääminen edistää koko alueen elinvoimaa ja hyvinvointia.
Kehittämisyhdistys Mansikka toteutti yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa Mannaa mansikasta -paikallista kehittämisstrategiaa vuosina 2014–2020, jonka tavoitteena oli elinvoimainen alue, hyvinvoivat ja menestyvät ihmiset, kylät sekä yritykset. Kehittämisstrategian kolme painopistettä olivat 1) Minä ja me: Aktiivinen osallisuus, 2) Laadukas vapaa-aika ja asuminen ja 3) Osaaminen, työ ja elinkeinotoiminta.
Kehittämisyhdistys Mansikka ry:n Tuloksia ja vaikuttavuutta 2014–2020-selvitys toteutettiin syksyn 2022 aikana hankerahoitusta hyödyntäneiden yhdistystoimijoiden sekä alueen yritysneuvojien yksilö- ja ryhmähaastatteluilla. Selvityksen lukumääräiset tulokset on koottu hankerekisteristä. Raportti on julkaistu Mansikan verkkosivuilla.
Kehittämisyhdistys Mansikka ry:n Leader-rahoituksella tuetaan alueen mikroyritysten sekä yleishyödyllisten toimijoiden kehittämistä ja investointeja. Mansikan toiminta-aluetta ovat Leppävirta, Rautalampi, Suonenjoki, Tervo, Varkaus ja Vesanto.
Lisätietoja:
Kehittämisyhdistys Mansikka ry
Kirsi Manninen, toiminnanjohtaja, 045 131 5077, kirsi.manninen@mansikkary.fi
Seija Korhonen, projektipäällikkö, 050 567 87 28, seija.korhonen@mansikkary.fi