Mansikka ry:n alueen yhteisöjä ja yhdistyksiä innostetaan mukaan yhteisiin hiilitalkoisiin kahden vuoden aikana, edistämällä ilmastoa huomioivia elintapoja ja uudistamalla energiaratkaisuja.

Ilmastonmuutos on yksi merkittävimmistä ihmiskuntaa koskevista ympäristöongelmista. Resurssien ylikulutuspäivä aikaistuu ja ilmastonmuutoksen on todettu kiihtyvän vuosi vuodelta. Pohjois-Savon ilmastotiekartta -hankeen kokoaman tiedon (Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöt ja hiilitase) Mansikan alueen kunnat ovat hyvällä tasolla hiilitaseen suhteen, mutta alue ei ole tunnettu ilmastoviisaudesta. Alueella kasvihuonekaasupäästöjä syntyy liikenteestä, jopa noin puolet. Sen jälkeen eniten päästöjä aiheuttavat lämmön ja sähkön kulutus.
Pohjois-Savon kylät on toteuttanut kylille tarvekartoituksen vuonna 2020.
Kartoituksessa nousi esille kehitettävinä teemoina mm. kylätalojen toiminnan kehittäminen ja talouden kohentaminen sekä ympäristön ja kierrätyksen kehittäminen.
Kehittämisyhdistys Mansikka ry rahoittaa kahden vuoden aikana, Leader-rahoituksena, niin globaaliin ilmastohaasteeseen kuin paikalliseen tarpeeseen vastaavan hankkeen: EKOTEKOja ympäristön ja ilmaston parantamiseksi – Kohti hiilineutraalia Pohjois-Savoa Mansikan alueella”

Tavoitteet ovat:
- Vähennetään alueen ilmastopäästöjä lisäämällä uusiutuvan energian ratkaisujen käyttöönottoa
- Kasvatetaan alueen energiaomavaraisuutta
- Toteutetaan puolueetonta neuvontaa uusiutuvan energian suunnittelusta ja käyttöönotosta
- Edistetään ilmastoa huomioivien elintapojen lisäämistä, energiaratkaisuja ja lähiruokamalleja
- Levitetään hyviä käytänteitä ja valintoja toimijoiden ryhmissä sekä asukkaille, maaseudun menestystekijät esiin
- Lisätään maaseudun elinvoimaisuutta, vetovoimaisuutta ja pitovoimaa viestimällä alueen hiilitaseesta sekä ilmastotoimenpiteistä
Toiminnan kohderyhmiä ovat Kehittämisyhdistys Mansikka ry:n alueen asukkaat, kylät ja yhdistykset.
Hankeaika: 1.3.2021 – 31.12.2022.
Yhteystiedot:
Jaana Oikarinen
Projektipäällikkö
Puh. 044 491 6086
jaana.oikarinen@mansikkary.fi
Ajankohtaista:
Kotitarveviljelyä permakulttuurin keinoin -kurssi 27.-28.5.2023

VANHAMÄKI, SUONENJOKI
Kurssilla perehdytään permakulttuurin etiikkaan ja suunnitteluperiaatteisiin ja opitaan havainnoimaan ja käyttämään olemassa olevia resursseja kotipuutarhassa. Kädet laitetaan syvälle multaan, kun opetellaan kateviljelyä, kotikompostointia perinteisin menetelmin ja bokashin avulla ja sukelletaan sekä yksivuotisten että monivuotisten vihannesten maailmaan. Kurssi pidetään pääasiassa ulkotiloissa, joten säänmukainen pukeutuminen on suotavaa. Sateen sattuessa ollaan siis sateessa.
Ohjaus ja opetus osallistujille ilmainen sekä iltapäiväkahvit kumpanakin päivänä. Lounas ja lauantain laavuillallinen omakustanteisesti halukkaille. Vanhamäellä myös edullista majoitusta 10% alennuksella kurssille osallistujille.
KOULUTTAJANA:
HENNA JÄMSÄ, puutarhuri, permakulttuurisuunnittelija
SITOVAT ILMOITTAUTUMISET:
JAANA OIKARINEN jaana.oikarinen@mansikkary.fi
15.05.2023 MENNESSÄ
Ilmastopakopeli: Tutkijan Testamentti lainattavissa
Pakopeli Tutkijan Testamentti on Iisalmen Nuorisopalveluiden kehittämä pakopeli, jossa selvitellään naapurissa asuneen tutkijan tarinaa arvoituslaatikoiden avulla. Peli on suunniteltu yläkouluikäisille, mutta haastetta riittää todellakin myös vanhemmille pelaajille.
Lue lisää pelistä ja lainaa se itsellesi maksutta!
Vuoden 2022 toiminta

Vuoden 2022 hankeraportit:
Selvitys Kangaslammin energiaomavaraisuudesta
Savonia Ammattikorkeakoulun energiatekniikan opiskelijat Mika Leppänen ja Niina Eskelinen toteuttivat opinnäytetyönään selvityksen Kangaslammin energiaomavaraisuudesta pelto- ja metsäbiomassoihin liittyen. Opinnäytetyön tulokset tukevat hankkeen tavoitetta lisätä tietoa Mansikan alueen energiaomavaraisuudesta.
Valmis opinnäytetyö julkaistu Theseus -palvelussa: Linkki opinnäytetyöhön
Tiedote opinnäytetyöstä:
- Savonian energiatalouden opiskelijat tarttuivat ajankohtaiseen aiheeseen opinnäytetyöllään ja selvittivät Varkauden Kangaslammin kyläalueen energiaomavaraisuutta paikallisesti metsä- ja peltobiomassojen osalta. Tulokset osoittavat, että laskennallisesti se on mahdollista. Energiaomavaraisuuden saavuttamiseksi tarvitaan vielä poliittista tahtoa, tukijärjestelmien uudelleen järjestelyä sekä järkeviä investointeja. Lue lisää tiedotteesta:
Linkit:
Energiaköyhyys
Meneillään oleva energiakriisi aiheuttaa kotitalouksille, kunnille sekä yrityksille haasteita nousevien energian kustannusten johdosta. Energiaköyhyys uhkaa yhä useampia suomalaisia, etenkin maaseudulla.
EKOTEKOja – ja Pohjois-Savon ELY keskuksen Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeet nostivat keskustelua energiaköyhyydestä ja sen vaikutuksesta ihmisiin ja ympäristöön.
LUE juttu ”Energiaköyhyys ja mitä meidän pitäisi siitä ymmärtää Pohjois-Savossa” -keskustelutilaisuudesta 23.11.2022 Hiilineutraali Pohjois-Savo hankkeen sivuilta: https://hiilineutraalipohjoissavo.fi/energiamurros-tulee-toteuttaa-oikeudenmukaisesti/
Tilaisuuden alustuspuheenvuorot: