Hankehakemuksen tärkein asiakirja on hankesuunnitelma. Hankesuunnitelmassa kuvataan mitä ja millä tavalla toimintaa kehitetään ja mihin rahoitus käytetään. Suunnitelman tulee olla yksityiskohtainen, selkeä ja konkreettinen, että asiaa tuntematonkin lukija ymmärtää, mistä hankkeessa on oikein kysymys. Kehittämishankkeella haetaan aina jotakin muutosta, vakiintunutta normaalia toimintaa ei rahoiteta.
Kaikessa kehittämisessä ensimmäinen askel on tulevaisuuden suunnitelman hahmottaminen. Mikä on toiminnan suunta tulevaisuudessa, eräänlainen tulevaisuuden unelma? Onko olemassa joku “ongelma” tai “hidaste”, joka pitäisi ratkaista, että päästäisiin lähemmäs tulevaisuuden unelmaa?
Näiden kysymysten avulla päästään kiinni kehittämisen tarpeisiin ja siitä edelleen hankesuunnitelman rakentamiseen. Usein kehittäminen kannattaa jakaa useampaan portaaseen ja hankesuunnitelma rajata hallittavaksi kokonaisuudeksi. Tässä vaiheessa kannattaa hyödyntää keskusteluita muiden kanssa tai työstää kehittämissuunnitelmaa työryhmänä. Muiden kanssa keskustellessa asiat etenevät kuin itsestään, yhdessä saadaan sanoitettua sekä jäsenneltyä asioita ja usein ideat lähtevät lentoon aivan uusille tasoille. Myös Leader-ryhmän työntekijöitä kannattaa käyttää keskusteluapuna!
Hankesuunnitelman sisältörunko ja hakemuksessa tarvittavista liitteistä lisää omilla sivuillaan (kts. valikot sivun vasemmassa reunassa).
Näin haet tukea Hyrrä-asiointipalvelussa – ohjeet Ruokaviraston verkkosivulta tukihakemuksen täyttämiseen.