Kehittämisyhdistys Mansikka ry:n rahoittamilla hankkeilla edistetään EU:n maaseuturahoituksen ja Mansikan paikallisen kehittämisstrategian Siemenistä hedelmiksi 2023-2027 tavoitteita. Mansikan visio vuoteen 2023 on ”Yhdessä kohti kestävää ja älykästä elämää”. Siinä näkyy tahto edistää vastuullista ja kestävää kehitystä.
Rahoitettavien hankkeiden on täytettävä voimassa olevan hankelainsäädännön yleiset tukikelpoisuusehdot; tuen saaja, tuettava toiminta, tuen tarpeellisuus, tuen kohdentuminen.
Mansikan rahoituslinjaukset
Mansikan hallitus on sopinut 24.8.2023 rahoituslinjauksista tiettyjen toimenpiteiden osalta.
Mansikan hankevalintakriteerit
Mansikan hallitus on päättänyt omat hankevalintakriteerit, jotka varmistavat sen, että hankkeet toteuttavat paikallisen kehittämisen strategiaa. Hankkeet pisteytetään hallituksen kokouksessa.
Kaikkien rahoitettavien hankkeiden on täytettävä seuraavat hyväksyttävyyskriteerit (vastaus ”Kyllä” kaikkiin kriteereihin):
- Hanke täyttää kyseiselle hanketyypille asetetut tukikelpoisuusedellytykset ja rahoituslinjaukset
- Hankkeella on realistinen talous- ja toteutussuunnitelma
- Hankkeen idea on peräisin paikallisilta asukkailta tai toimijoilta
- Hanke on Siemenistä hedelmiksi 2023-2027 -kehittämisstrategian mukainen
- Hakijalla on riittävästi hallinnollista osaamista ja resursseja hankkeen toteuttamiselle, riittävä väliaikaisrahoitus sekä mikäli hanke on kansainvälinen, toteuttajalla on riittävä kielitaito hankkeen toteutukseen
Tämän jälkeen hankkeet pisteytetään valintakriteerien perusteella ja asetetaan tärkeysjärjestykseen. Hanketuissa kriteereitä on 11 ja rahoituksen alaraja on toukokuussa 2024 Mansikan hallituksen hyväksymän päivityksen mukaisesti 8 pistettä. Pistemäärän lisäksi rahoituspäätökseen vaikuttaa rahoituskehyksen painopisteiden mukainen toteumatilanne. Yritys- ja hanketukien valintakriteerit 2023-2027, päivitetty 05/2024 (pdf-tiedosto).
Pohjois-Savon Leader-ryhmien linjaukset 2023-2027
Pohjois-Savon Leader-ryhmillä on yhtenäisiä käytäntöjä rahoitettavien hankkeiden valintaan ja tukitasoihin rahoituskaudella 2023-2027. Yhdenmukaiset käytännöt selventävät rahoituspäätösten tekemistä ja turvaavat toimijoiden alueellisen tasavertaisen kohtelun.
Kukin toimintaryhmä on asettanut rahoitettavien hankkeiden valintaa ohjaavat kriteerit. Tuettavien toimenpiteiden maksimitukiprosentit on säädetty kansallisessa lainsäädännössä, mutta toimintaryhmä voi itse päättää, rahoitetaanko hankkeita maksimiprosenteilla. Myös tukiprosentit sovitaan yhteneviksi.
Seuraavia kohteita ei pääasiassa rahoiteta
- Luonnontuotteiden käsittelytilat. Tukea voidaan myöntää, jos tuenhakija osoittaa laajaa yhteistyötä tilojen käytössä (esim. vähintään 3 metsästysseuraa). Lisäksi tuen edellytyksenä on, että kaikki halukkaat metsästysseurat on otettava mukaan, ja tarjottava tilojen kapasiteetin mukaan käyttömahdollisuutta heille kohtuullisella, ylläpitoa vastaavalla vuokralla. Näin varmistetaan tilojen yleishyödyllinen ja mahdollisimman avoin käyttö. Hakijayhteisön tulee osoittaa hakemuksessaan yhteisön toiminnan avoimuus ja uudistuminen (uudet jäsenet, jäsenten ikärakenne).
- Kyläkirjat ja muut historiikit, paitsi jos nämä ovat osa laajempaa kokonaisuutta ja sen toteuttamisessa on selvästi innovatiivisuutta. (Julkaisun taitto- ja painatuskulut voidaan rahoittaa julkaisun myyntituloilla)
- Reitistöt, joilla liikutaan moottoriajoneuvoilla; ovat ELY:n ja kuntien tehtäväaluetta
- Varastojen rakentaminen
Jo hakemusvaiheessa huomioitavaa
- Ampumaratojen kunnostushankkeiden osalta hakijan on jo hakemusvaiheessa osoitettava radan laaja yhteiskäyttö muiden toimijoiden/seurojen kanssa. Pääsääntönä pidetään, että yksi (1) ympäristöluvan täyttävä ampumarata/kuntapari muodostaa kattavan alueellisen verkoston harrastusmahdollisuuden turvaamiseksi.
- Ampumaratojen tavanomaiset ylläpitotoimet esim. pelkästään maamassojen vaihto ei ole tuettavaa toimintaa.
- Maaseutuasumisen ja palveluiden kehittämishankkeissa hakijan on osoitettava yhteistyösitoumuksin hankkeessa olevan mukana laaja yhteistyöverkosto (kunnat, kylät, yrittäjäyhdistykset, yritykset jne.) ja hankkeen tulee sisältää innovatiivisia ratkaisuja
Rahoituskauden 2023-2027 kansallinen lainsäädäntö
Laki maaseudun kehittämisen tukemisesta rahoituskaudella 2023–2027 (1325/2022)
Valtioneuvoston asetus maaseudun hanketoiminnan tukemisesta rahoituskaudella 2023–2027 (617/2023)
EU-säädöksistä sekä muusta rahoituskauden 2023-2027 kansallisesta lainsäädännöstä lisää maa- ja metsätalousministeriön verkkosivulla.